Gerrit te Lindert

Muzikaal leider Encore

Gerrit te Lindert

Naast Encore draagt  Gerrit te Lindert de muzikale leiding over nog 4 koren en een muziekgezelschap. Van maandag tot en met vrijdag is Te Lindert elke avond op pad als dirigent. “Soms snap ik zelf niet dat ik elke avond zin heb om voor het koor te staan, maar ik vind het gewoon heel fijn. Na een dag hard werken (op de boerderij) krijgt een mens er energie van om even met iets anders bezig te zijn. En hoe beter het koor zingt, hoe meer energie ik krijg.”

De passie voor muziek begon al vroeg bij Te Lindert. Als kind volgde hij orgelles en na een korte pauze in zijn vroege puberteit,  pakte hij dat vanaf zijn zestiende weer op. Op enig moment werd hij organist in de kerk en later sloot hij zich aan bij een koor. Eerst alleen om zelf te zingen, maar daar kwam verandering in. “Op een dag was onze dirigent ziek en toen werd mij gevraagd om hem te vervangen. Ik had ervaring met muziek en zo moest ik me maar zien te redden. Bij thuiskomst zei ik tegen mijn vrouw: ik vind dit leuk, ik werk graag met mensen en iedereen is weer uniek. Als ik dit echt wil, dan ga ik eerst naar een opleiding”. En zo volgde Gerrit een driejarige opleiding van de Stichting Nederlandse Koren op het conservatorium van Arnhem. Elke zaterdag om zeven uur ’s morgens stond hij op het station klaar voor de eerste trein naar Arnhem. “Mijn vrouw Leida en onze oudste zoon deden op die dag het bedrijf”.

Na zijn diplomering richtte Te Lindert een eigen koor op in 1995: Encore.

De eerste repetitie vond plaats op zondagmiddag in de huiskamer van Gerrit. Voor elke stem had Gerrit 3 mensen uitgenodigd:
sopranen: Ina Freriks, Alie Sturris, Hetty Westerveld;
alten: Bettie te Lindert, Janny Peters, Joke IJmker;
tenoren: Han Veldhorst, Aaron de Haas, Henk Berentschot;
bassen: Henk Heersink, Henk Rebel, Freek Brandenburg.

Het eerste lied dat werd ingestudeerd: ‘Het spel van stem en instrumenten’, nog steeds een graag gezongen inzinger.
Blijvend oefenen in Gerrit’s  huiskamer was niet haalbaar. Als repetitieruimte werd al snel vanaf 15 september de gymzaal van de basisschool op de Heelweg gebruikt. Moeilijker was het om een vaste repetitieavond te vinden: vrijdagavond vanaf 21.30 uur. Dit is nog steeds de vaste repetitieavond, maar de aanvangstijd is nu 20.00 uur.

Het talent van te Lindert bleef niet onopgemerkt, ook andere koren vroegen om zijn inzet. Van het één kwam het ander. Naast Encore is Gerrit te Lindert ook dirigent van Jubilate (Sinderen), Vocaliste (Varsseveld) en Gloria in Excelsis Deo (Heelweg).

zie ook: ‘Even geen boer’, Gerrit te Lindert